Zwolse Zotten brengen ode aan eerste prins carnaval van Zwolle

Hoewel carnaval al achter de rug is, bracht een stel 'zotte' Zwollenaren nog een feestnummer uit. 'De Zwolse Zot' is een ode aan Ben ten Koppel, de eerste Prins Carnaval van Zwolle. Verschillende mensen uit de stad werkten mee aan deze omvangrijke productie. 
 
'Swollalahlalala, Swollalahlalala, Swollalahlalalalalahhhhhhhh' horen we in de eerste seconden van het fonkelnieuwe liedje. Het initiatief is van zanger en caféuitbater Jaap Lamfers en zijn muzikale kompanen, die zich de De Zotten van Zuijdt noemen.

Eerbetoon

Op 10 november 2021 overleed op 94-jarige leeftijd Ben ten Koppel. Ten Koppel was de stichter van het carnaval in Zwolle. ''Ik was vooral aangesproken door zijn manier hoe hij feestjes organiseerde in het verleden, het past heel erg bij de manier hoe ik dat zelf graag doe.'' Lamfers besloot een hoop vrienden op te trommelen om een eerbetoon aan de Zwollenaar te maken.

Geen carnavalsliedje

Volgens Lamfers is het geen carnavalsliedje geworden. ''Het is een verwijzing naar het Zwolse volkslied 'Ik ben Zwollenaar', Ten Koppe zingt mee op het origineel. Het werd destijds gespeeld met het Jubalorkest, wij hebben geprobeerd ook zo'n sfeer te creëren met blazers'', zegt Lamfers.

Samenwerking

Het nummer werd opgenomen in Studio 9 in Assendorp. Allerlei Zwolse mensen en organisaties werkten mee aan de productie. Van Kinderkoor Konstantijn, Jeugdcircus Pavarini, de Less is More Brassband, Theatersportgroep PeperDus en de Zwolse theaters, tot Zwolfje van PEC, Victory van Landstede Hammers én allerlei historische Zwolse personages, die in de bijbehorende videoclip te zien zijn.

Symbolisch

De clip is opgenomen in alle wijken van de stad. Waarin het animatiefiguurtje de Zwolse Zot de hoofdrol speelt. Het figuur is een creatie uit de pen van de Zwolse nachtburgemeester Jeroen van Doornik. Het figuur symboliseert Ben ten Koppel, omdat hij volgens de organisatie vroeger de aanjager was van de stoet hossende feestvierders.
 
Speciaal voor dit project werd de Stichting Zwolse Zot opgericht. In de toekomst gaat de stichting meer initiatieven opzetten op het gebied van kunst en cultuur in samenwerking met lokale bedrijven en maatschappelijke instellingen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.