Ontstaansgeschiedenis:

Toen het feestkoor “Zotten van Zuijdt” op 6 november 2021 het smartlappenfestival wonnen besloten zij in al hun euforie om een feestlied te maken. De inspiratie voor het lied “Zwolse Zot” komt van de in november op 94-jarige leeftijd overleden stichter van de Pärremetaosie Ben ten Koppel. Ben was bij Grand Café Zuijdt in de laatste jaren van zijn leven een graag geziene vaste gast. Voor zover we weten was Ben de 1e prins carnaval van Zwolle en droeg hij de naam “Prins Bennos”.

 

Ben droeg het feesten in Zwolle een warm hart toe en stond bekend om zijn zotte dingen, bv het dansen met een palmboom en werd hij achtervolgd door tal van zotte verhalen. Het verbindende karakter van zijn initiatief destijds, willen wij nu ook voor elkaar krijgen. Losgekoppeld van het  carnaval maar dus wel met een verwijzing naar zijn Pärremetaosie (familiare verbinding) en bovendien een eerbetoon aan Ben.

Het project “Zwolse Zot” gaat over het verbinden van mensen - middels een feestlied en een feestelijke video - die na zo’n periode van niks mogen weer zin hebben in een feestje. Het gaat ons erom iedereen die zin heeft in een feestje te bereiken, te verbinden en blij te maken.

 

Aan dit initiatief hebben 120+ mensen meegewerkt en hebben we vele mensen en partijen met elkaar weten te verbinden. Hiertoe is de Stichting Zwolse Zot opgericht:

 

De Stichting Zwolse Zot:

 

De stichting heeft tot doel het organiseren van activiteiten en evenementen op het gebied van kunst, cultuur en muziek, zo veel mogelijk in samenwerking met lokale bedrijven en/of maatschappelijke instellingen, in welke vorm dan ook gedreven.

 

Dit is het eerste resultaat van de Stichting Zwolse Zot en we hebben nog veel verbindende initiatieven op de rol staan! Kijk hier naar het resultaat.